fredag 28. oktober 2011

Ikke tråkk på puppene mine!

Siden du virker å helst bygge uttalelsene dine på kvinner som har uttalt seg offentlig, AUDUN LYSBAKKEN, så skal jeg nå uttale meg offentlig: 

Ammeperiodene mine har gått helt fint de. 

Sånn.  Da var det sagt.  Jeg må si det her på egen blogg og satse på at du leser det, for det er neppe noen avis som vil ha historien min.  De liker best historier om det fæle helseVESENET og andre uhyrer som presser og maser, og om hvor forferdelig ille det er å bli pressa til å fullføre det svangerskapet bare var en start på.  Mao pressa til å amme. Det som kan være greit å notere seg, Audun, skulle du føle for å søke litt sterkere alibi enn de angivelig hardt ammepressa mødrene som skriker i avisene og sender deg heia-mail, er at 90% av norske kvinner i følge Gro Nylander har (hatt) det som meg og er/var fornøyd med ammeperiodene sine.  Tygg litt på den!  Men det er ikke sikkert du ønsker å forholde deg til litt mer seriøst tallmateriale enn ei kjapp opptelleing av VG`s overskrifter?

Dans på roser har ikke ammeperiodene mine vært da.  Mastitter og tette pupper og diverse annet gøy.  Det kunne jeg kanskje selge noen aviser på?  Det kan forresten du gjerne bruke i neste TVdebatt, Audun Lysbakken, som alibi for å kreve mer penger til å bygge opp et hjelpeaparat som kan hjelpe de som sliter med amminga.  Hvis du bryr seg om sånt da?  Det er jo ikke sikkert, for det er jo ikke så farlig med den amminga...  Dessuten er løsninga på problemene min ganske kjedelig tror jeg.  Jeg beit og biter tennene sammen når det krøller seg til, og så går det seg til med eller uten legehjelp.  Ikke akkurat forsidestoff...

Ja sånn går no dagan.  Sånt bruker jeg tida mi på.  Det er ikke sikkert jeg burde bruke mammapermisjonen min på irritasjon og blogging, men siden ministeren har brukt sin kvalitetstid-for-å-bli-kjent-med-ungen-min-permisjon på å skrive ei bok tenkte jeg det kanskje var greit å irritere seg og blogge litt...?  Jeg har uansett ganske god tid til å bli kjent med minstemann, for jeg er en sånn egobæsjete mamma som har "forsynt meg med hele permisjonen" på bekostning av far som er "avspist" med "bare" de ti pappaukene.  Fysj så uforskamma.  Stakkars far!  Som fikk det akkurat som han ville...  Han er fornøyd, jeg er fornøyd, puppene er fornøyd, minstemann er fornøyd.  Ministeren ikke fornøyd.

Vi er ikke alle like, Audun Lysbakken.  Du sier du vil gi oss valgfrihet, men valgfriheten du reklamerer med er hele tiden innenfor rammer DU har dratt opp.  Problemet er bare at ikke alle lever livet sitt med 8-4-jobb i ammevennlige omgivelser og ammevennlig avstand fra hjemmet.  Jeg har tenkt at du sikkert ikke hadde helt oversikt.  At du glemte at det finnes kvinnelige nattarbeidere, nordsjøarbeidere, pendlere, søppeltømmere.  Alle med stillinger som på ulike måter ikke akkurat fremmer amming.  Denne ukas debatt har vist at du mulighens har litt oversikt likevel.  Det er bare det at du mener at om man ikke får til å fortsette amming i henhold til gjeldende anbefalinger etter jobbstart, så får man heller droppe det.  I likestillingens navn.

Det finnes mange rare mennesker der ute. Mennesker som ser på egne erfaringer som hele sannheten og på forskning og god statistikk som mindre viktige å lytte til. Litt rart med sånne, men greit nok.  Når derimot en minister utgir bok og drar i gang en debatt som i stor grad er basert på egen erfaring og på mailer fra en del sympatisører, da blir det litt spesielt.  Jeg har ikke lest boka, og jeg tenker ikke kjøpe den heller.  Ønsker du som minister å si meg noe, så får du si det i et offentlig dokument som er tilgjengelig for meg uten at pengene mine havner i lomma di om jeg vil lese det.  Det jeg har lest erintervjuene og sett debatten som har kommet i kjølvannet av bokutgivelsen, og jeg lurer på om ikke det holder faktisk.  Jeg registrerer jo at du ikke vil gå i detalj på hva som er bakgrunnen for at din datter fikk flaske og ikke pupp, og det bør jeg vel respektere.  Selv om jeg jo lurer.  På om dere ble utsatt for det du ynder å kalle ammepress?  Om det ble sårt for dere?  Om det skulle ønske at det var flere i samme båt så dere slapp å føle dere annerledes?  Om det ble ei grei forklaring å trekke fram likestillingen som en fordel med flaskematinga for å lindre sårhet og begrense kritiske spørsmål?

Litt pappaperm er flott det, for likestilling er viktig, både i hjemmene og i yrkeslivet.  MEN IKKE PÅ BEKOSTNING AV AMMINGA!!  Det får du meg aldri til å gå med på, Audun, og det er nok flere som meg!  Jeg vet du er minister, og at jeg dermed er pent nødt til å rette meg etter mye av det du sier, men denne får du ikke!  Jeg føler meg nokså sikker på at det ikke ligger til din stillingsinstruks å avskaffe biologien.  Og så lenge den er som den er, så er det altså mor som kan amme den lille pattedyrungen.  Du sier du reiser debatten fordi du vil skåne mødre for ammepress.  Vel, nå presser du meg!  Til å slutte å amme før jeg (og barnefar!) vil.  Før norske helsemyndigheters anbefalinger sier at jeg bør.  Til å innføre fast føde til ungen min tidligere enn anbefalt.  Alt dette for å slippe til pappa hjemme.  Pappa hjemme er flott, men altså innenfor grenser som gjør det mulig å amme slik helsemyndighetene i dette landet anbefaler.  

Så ligg unna puppene mine!  Ikke tråkk på dem og på jobben som er gjort for å gi ungene en optimal start.  Blir det mot formodning et barn til her i huset så kommer jeg til å ta ut ulønna perm for å få til å amme slik jeg og babyen ønsker, og slik anbefalingene sier.  Heller det, enn å etterpå kanskje bli en del av den statistikken som kanskje kommer til å vise at ditt antiammepress har gitt utslag på norske småbarns helse.  man flaskemate så må man, og jeg er innmari glad for at det finnes alternativer til pupp der andre løsninger er påkrevet.  Men man bør vel ikke ønske hele befolkninga over på det nest beste?  Og mødre på ulønna perm for å avverge "nest best"...  Tja... Hipp (og hurra) for likestilling...

Ikke tråkk på puppene mine!  Du er for nær nå.

18 kommentarer:

Trallala sa...

Stående applaus fra meg. Det du har skrevet her synes jeg du burde sende som et åpent brev til en av de store avisene. Om de vil trykke det aner jeg ikke, men synes det var veldig godt skrevet. " Jeg føler meg nokså sikker på at det ikke ligger til din stillingsinstruks å avskaffe biologien." Fantastisk!

Irene sa...

Fantastisk innlegg!!! Håper det fanges opp av media!

Fargeheimen sa...

Eg er heilt imponert over kor godt du har fått skrevet dette innlegget.
Eg har "lånt" linken og lagt det ut på FB-profilen min.
Håpar mange får lest dette. :)

Ha ei strålande fin helg.

Vibeke Myren sa...

Veldig bra skrevet, Ingrid! Fint at det kommer frem flere sider av denne skaen enn det media er interessert i :D

Anette Evenrud sa...

BRAVO BRAVO!!! FANTASTISK!!!!! DU burde jammen vært i media du!!! Send det inn til Aftenposten og spør om de vil trykke de.
Bravo - nok en gang!!!! :)

Anja sa...

Utrolig bra skrevet, helt enig med deg! :-)

Anonym sa...

Det er ikke sikkert du behøver å ta ut ulønna perm for å amme som du vil. Min erfaring er at det kan gå veldig greit å kombinere jobb og amming. Det betyr ikke at jeg skal presse deg ut i arbeidslivet om du heller vil ha permisjon, altså, men om du skulle ha lyst til å kombinere jobb og amming kan det jo være kjekt å vite at det i mange tilfeller går veldig greit.

Forøvrig kommer det en sjelden gang positive ammesaker i tabloidene også - jeg har ved en anledning amma på trykk i magasinet, i en sak om langtidsamming.

Kari Løvendahl Mogstad sa...

Bra skrevet, og beskrevet! :-)

Tror Lysbakken har bestemt seg for hva han mener; skummelt når ideologi teller mer enn forskning og helsegevinster!

Svehex sa...

Fantastisk godt skrevet. Som nybakt mor for fire år siden, hadde jeg ikke vondt av at de anbefalte amming. Og etter noen få oppstartsproblemer (brist, og idiotiske råd), gikk allt kjempefint. Jeg likte ikke å måtte gå tilbake til jobb etter et år på perm, men jeg hadde ikke noe valg. Datra mi var fullammet i 8 mnd, deretter kuttet jeg gradvis til morgen og kveld når jeg begynte jobbe igjen.Jeg bor 7 mil fra jobben. Jeg kunne ikke 'svippe innom' barnehagen og amme. Men jeg ammet henne for siste gang dagen før hun ble to år. Fordi jeg ville følge anbefalingene for det som var best for henne, ikke jobben. På den tiden jobbet jeg heltid, nå er jeg 40 % sykemeldt, men det er en anne historie.

Datra mi er fortsatt foran sin aldersgruppe på det meste, så jeg synes jeg har rett til å være stolt mor.

Og forresten, hvorfor må de ta fra mor for å gi til far? Norge er ikke et fattig land. Vi har råd med begge deler.

Trine Berg sa...

Kjære en hvit hest: har du kombinert amming med jobb i helsevesenet? Har du løpt fletta av deg en natt - en natt der den flotte pumpepausen ikke lot seg gjennomføre, fordi pasienter lå blødende eller hjertesyke i gangene - og du kjenner feberen stiger i takt med melkesprengen? Har du stått på en akuttstue 4 timer over pumpetid og kjent at melka bare sildrer gjennom den hvite frakken?
Har du hatt en 8 mnd gammel baby som hyler etter pupp i 4 timer og som ikke klarer å få i seg fast føde og heller ikke flaske.

Det har jeg!
Ammefri i helsevesenet er en utopi.
For oss er eneste løsning ulønna perm på barn nr tre...

Anonym sa...

Jeg kunne ikke vært mer enig! (Jeg er nok virkelig et troll, for hos oss skal vi søke om at jeg overtar pappapermen også. Ikke for at far ikke duger, men fordi det ville vært det beste for vår familie akkurat nå.) Så herlig når noen finner ordene jeg ikke fant! Deler denne på facebook, jeg. Håper så mange som mulig leser! :)

Turid sa...

Veldig bra skrevet, Ingrid! Vi er nok mange som deler ditt syn på dette. Jeg deler denne, om det er greit ;-)

Josefine sa...

Helt enig!
Kan ikke hver enkelt familie få bestemme hva som er det beste for DE??
Jeg har ikke hatt de store ammeproblemene, og heller ikke følt noe ammepress, amming for oss var noe helt selvsagt!
Første ble fullammet i 8 mnd fordi hun ikke ville ha verken grøt eller grønnsaker..
Andre og tredje ble fullammet i 6 mnd+ og da hadde jeg egentlig lyst til å fullamme lengre pga at det er så lettvindt! Men siden de da viste interesse for det vi spiste, så fikk de selvsagt smake.

Rike Norge.. yeah right...

Anonym sa...

Amen! Kan jeg få ta meg friheten til å sitere deg på bloggen min? Dette var fantastisk bra skrevet, håper det når fram til Audun!

Ingrid sa...

Dypvannsfisk: Kanskje ikke hele teksten, men kortere sitater og linking bare hyggelig i alle fall :)

Har ikke hørt fra Audun enda. ;)

Anonym sa...

Korte sitater og link var planen ;)

Ingrid sa...

Men så bra :) Jeg sitter og leser på bloggen din akkurat nå. Innmari fin yoga-mamma-film bl.a :D

mormor sa...

Så flott at mange er enige i "gørra"! Det lover godt for kommende spebarn, ammende mødre og hele familien. Hilsen mor til 2 (begge ble amma i ca 1 år)mormor til 3 som er amma enå lenger!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...