fredag 11. mars 2011

Gamle tregulv blir som nye

Jeg elsker heltregulv!   Utseendet, den lune gode følelsen, følelsen av at det er "ekte" og naturlige materialer.  Huset vårt er fra 60-tallet og som hus flest fra den tida (ser det ut til) er etasjeskillene bygd med planker, (ikke sponplater som vel er det vanligste i dag).  I løpet av de siste ukene har vi strippa gulv for gulv i gammelhusets andreetg for gammelt gulvbelegg og tynne huntonittplater, og fram dukka dette omtalte tregulvet som viste seg å stort sett være i veldig god forfatning.  For en lykke!!

Og for en jobb... 

Det ER verdt det!  Men man blir altså litt sår på knærne og øm i skuldre og nakke av alle runder med pussing, pirking, vasking, mer pussing og rengjøring og så oljing...

Pussing på gang.  De mørke flekkene er lakk som enda ikke er fjerna helt. Stor forskjell!!

Til den store slipejobben leide vi maskiner.  En stor som tok det meste, og en liten kantsliper.  I tillegg brukte vi egen trekantforma slipemaskin for å komme til klin inntil vegger og i hjørner.  Det tok tre dager med stor innsats, mye støv (dog mindre enn forventa og frykta) og støy før gulvene var fri for gammel lakk og det meste av riper og hakk.  Og vips hadde vi de lyseste lekreste tregulv! 
Her er Ola sitt gulv ferdigslipt.  Her vises også veggene som har fått faspanel og er malt i en selvblanda litt lys utgave av "gustaviansk blå" og vinduet hvor vi har testa innsetting av ferdigkappa vindusforinger som vi har fått levert til hele huset.

Neste på lista var rengjøring...  I gamle gulvsprekker gjemmer det seg mye rart.  Av det vi har pirka fram kan nevnes muselort, spiker, stifter glassbiter, spon, seig gugge, gugge med farge som spredte seg utover gulvet når vi hadde vann på det osv osv.  Mye rart det var en stor fordel å bli kvitt mao. 
Dette er tungarbeid...!  Her er mamma i sving med nål eller heklekrok eller hva det nå var hun brukte.  Svigermor sverga til sprettekniven fra syskrinet.  Mye jobb, mye dritt, veldig deilig å få renska opp i før oljing og innflytting.

Så var det skrubbing med gulvrens og mikrofiberklut med påfølgende femtimers tørking, pussing for hånd med sandpapir 240 i treets lengderetning for å fjerne fiber som hadde reist seg, grundig rengjøring med støvsuger og mikrofiberkluter for å fjerne pussestøv, og så endelig oljing.

Vi vurderte å lute gulvene før oljing, men landa til slutt på olje med hvitpigmentert av typen "trestjerners".  Valget falt på denne etter anbefaling fra en garva mann på en av de fargehandlene hvor du kan be om et råd og stole på det.  Det koster noen kroner sammenlikna med Obs bygg og de andre store billige, men innimellom må man bare regne med å betale noen kroner for ekspertråd og/eller spesielle remedier og det er ofte verdt det!  Bestillinga mi på fargenahdelen var "noe som ikke er lakk som kan hjelpe oss å bevare den fine lyse fargen som dukka opp da vi pussa" og denne oljen var altså rådet hans.  Første penselstrøket med olje på gulvet ga meg lett panikk fordi det så ut til å gulvet skulle bli helhvitt (og det skal vi definitivt ikke ha for vi vil ikke bo i en helhvit snøstorm)!  Men etter at det hadde fått trukket inn og jeg hadde tørka bort litt av overskuddet og moderert meg litt før påføring av olje på resten av gulvet, ser det meget lovende ut!  Enn så lenge har jeg bare rukket ett strøk og gulvet skal i følge rådet til fargehandelmannen få to til, så ferdige er vi ikke.  Men det ser som sagt veldig lovende ut dette, og jeg gleder meg til å få det ferdig!
Her er gulvet på rommet til Ane olja fram til der den hvite kluten ligger sånn ca.  Nærbildet under viser litt bedre forskjellen på olja - ikke olja. Jeg har nok vært litt sparsom med oljen, men dette er som sagt strøk 1 av 3 så litt lysere vil det nok bli.

Mye jobb som sagt, men verdt det og dette skal vi nok ikke gjøre igjen.  Når vi en gang i framtida skal pusse opp førsteetg skal vi ikke hente fram gamle tregulv, men legge samme nye tregulvet som vi nå legger på nybygd kjøkken og stue.  Dette for å ikke forsterke høydeforskjellen som allerede nå er mellom gammelt og nytt.  Men mer om det senere.  Nå skal det oljes gulv!

5 kommentarer:

bestemors hage sa...

Som så ofte - kom jeg tilfeldigvis innom en ny blogg.

Du skriver ikke noe om at du polerer gulvet. Vi gnir gulvbordene med gamle kluter til gulvet kjennes glatt og litt varmt (av friksjonen) Dvs etter at oljen er påsmurt og det som ikke trekker ned er dratt vekk (vi bruker en vindusnal)
Da blir oljeoverflaten hard og slitesterk.

Ingrid sa...

Nei det skrev jeg ikke nei, men det gjør jeg. Gulvene blir blanke og fine og det er godt å høre at det også gjør den slitesterk :)

Anonym sa...

Samme gulvene som her dette og vi har et hus i fra 30 tallet. Jeg ble så skuffet over de tynne plankene, er jo så mye finere med brede bord.....hmmmm.?

Ingrid sa...

Tja... Jeg er ikke uenig i at bredere gulvplank er førstevalget. Vi legger jo det der vi legger nytt gulv. Men de har sin sjarm disse smale også :) Bare det er heltre så er jeg i bunn og grunn fornøyd ;)

Anette {foreldremanualen} sa...

Det ser knallbra ut synes jeg, tar med meg rådet om oljen videre. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...