torsdag 1. desember 2011

1. Stille senker natten seg

Endelig er julemåneden her!  I år har jeg gleda meg så innmari til dette, husmor i nytt hus som jeg jo er dette året *enkel sjel*  Det er dessuten den første jula på flere år jeg går jula i møte i trygg visshet om at jeg har fri hele jula!  Ingen selvfølge for en turnusarbeider. 

En av de tingene jeg har gleda meg mest til er julemusikken.  Det fins så mye fint (og fælt for den del, men det velger jeg å hoppe over) og jeg har en haug med favoritter.  Dagens favoritt er denne:


For noen år siden kom NRK med julekalenderserien "jul i Svingen".  Vi så den hele familien og lo og gråt oss gjennom adventstida alle fire.  Den har fått kritikk for at den handler "for lite om jul".  Men for jula MI er dette midt i blinken.  Familiekos, forberedelser, refleksjoner rundt at alle ikke har det like enkelt og at vi er ulike, gaver, pynt, ville påfunn, vakre strikkaplagg, musikk osv osv.  Vi skal se første episode i kveld og jeg gleder meg nok minst like mye som ungene!


Klokka ble noen-timer-gammel desember (les midt på natta) før vi kom oss i seng etter kalendergavepakkinga i går kveld.  Syk hoste-Ola har satt en stopper for den jobben på dagtid de to siste dagene, og grinete Amund har satt en stopper på arbeidet på kveldstid.  Derfor litt på hæla.  Men alle pakker er i hus, og det til en pris som er til å leve med, og langt de fleste kom på kalenderen i går kveld.  Gleden i dag tidlig var STOR da luene ble pakka opp!!  Jeg kom ikke på å ta bilde av kalenderene før de ble hengt opp, så den som vil se dem "tomme" får følge med og så poster jeg når de er tømt.  Ikke blir det bilder av dem i dag heller, får de ser ut som vi har kommet 1/3 ut i desember iom at noen mangler, og det ser ikke så lurt ut ;)

Endelig kalenderliste ser sånn ut:

1. Nisseluer. Har strikka ny til Amund. Ane og Ola sine er fra i fjor og forifjor.  Amund sin kosta vel ca 30 kroner.
2. Fredagsgodis 0,-(sydengodis fra svigers)
3. Førjulsarrangement med farmor og farfar 0,-
4. Lage pepperkaker og -hus. En ikeadeig til 25 kroner
5. Hipp fruktbokser til matpakken. (Ungene elsker dem!)  Ca 12
6. Nye ullstrømper 40 kroner ca.
7. Ane får viskelær og tegnetusj, Ola får en mini legoboks. Mormor har sponsa Anes pakke.  Ola sin kosta vel snaut 30 kroner mener jeg å huske
8. Tanntrådholdere 78,-
9. Fredagsgodis. 0,- (sydengods fra svigers)
10. Juleverksted hos tante 0,-
11. Juleservietter 18 kroner.
12. Julesokker til Ola. Heimstrikka leggiser til Ane. 29,- + garnkostnad som jeg ikke har oversikt over.
13. Glitter til Luciapynt som de kan ta med seg på skole og bhg. 10,-
14. Penger til loddkjøp på RG-arrangement. 40 kroner
15. Liten boks med tørka frukt til matboksen. Trøka aprikos til Ane, tørka tranebær til Ola. Aner ikke pris.  10 kroner kanskje?
16. Fredagsgodis 0,- (sydengodis fra svigers)
17. Lørdagsgodis 0,- (sydengodis fra svigers)
18. Tur i skogen for å hente einerkvister, forhåpentligvis med pølsegrilling på bål (væravhengig) 0,-
19. Røkelse 44 kroner og fluorboks  94
20. Fruktbokser ca 12 kroner
21. Minijulekuler fra Ikea 38 kroner.
22. Kopphåndduker til gardiner i hytta.  Totalt 29 kroner
23. Nattdrakter. Kosta 179/barn, men de har vokst ut av sine gamle, så da er det ikke bortkasta penger.
24. Lydbøker.  Vår julegave til ungene sammen med nye vinterjakker som de allerede har fått.

Fjerner jeg alt de likevel skal ha (fluor, nattdrakter osv) og holder julaften som faktisk er julegaven fra oss utenom, kommer jeg til 337 kroner for to unger.  Det er jeg bra fornøyd med.  Det er klart at summene blir litt relative, for både sydengodis og juleverksted koster noen kroner, men det er altså utgifter som enten er "gamle" eller ville kommet uansett, og jeg har spunnet julekalenderen rundt det for å holde kostnaden nede.  Inkludert i de 337 kronene er da også kongerøkelse (mest for mor sin del ;) ) årets pepperkakedeig, nye ullsokker og juleservietter bl.a og også loddpenger til Anes RG-avslutning.  Jeg kjenner jeg har behov for å forsvare meg litt, for det har jo vært så massiv kritikk mot det økende bruket av penger på julekalendere.  Vel vel.  Jeg har ikke dårlig samvittighet, og dessuten ender ikke dette med en masse plastskrammel som blir kasta i slutten av januar.  Det er også en veldig viktig side ved det å gi (kalender)gaver til ungene!  Jeg har som mål at kalenderene skal være en kombinasjon av nedtelling ved at en og en pakke fjernes i tillegg til at pakkene i så stor grad som mulig skal samsvare med den jobben vi gjør for å forberede jula.  Derfor resirkulering av luer, pepperkakedeig, julekuler, -servietter osv osv.  24 gaver på rad og rekke uten annen mening enn at det skal være gaver har jeg ikke helt sansen for.Ola har vært hjemme i dag også og han har brukt dagen til å lage julepynt og han og jeg har bakt kjeks i dag.  Glutenfri jul er litt spennende/krevende/idiotisk (velg selv), for det er så mange tradisjoner som må trikses til og matretter man må lære seg på nytt.  Familens dom over peanøttkjeksene faller i kveld.  Blir det positiv respons poster jeg oppskrifta her i morra.  Sammen med en ny sang :)

2 kommentarer:

Magni sa...

Adventskalender i den prisklassen - eller rettare sagt i den pakkekategorien - synes eg ikkje du treng forsvare :) Hadde du gått for ein pakke lego om dagen, derimot :-)

Eg endte med pakkekalender til Ungen (20 mnd), sjølv om eg er fullstendig klar over at ho er for lita til å skjønne poenget... men Trappenissen har no ein pakke i trappa kvar kveld. Nisselua vi tok julekortbilder i midt i november, nokre miniesker rosiner, 4 bitar sjokolade, nokre pakker med badedill (ho har hatt ein periode med badevegring, men litt fizz i karet hjelper), refleks, pepperkaker og bakeutstyr. Lille julaften og julaften tar det heilt av - både diadem og sølvsko til jul!
Neste år kanskje mor(mor??) tar seg saman og kjøper eit mål kalenderstoff frå Stoff&stil og fester 24 ringer på det...

Kathrine sa...

Kjeksene sine så gode ut - har selv en blogg med MASSE glutenfrie oppskrifter om du ønsker å se på mine ting :) http://Glutenogmelkefri.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...