Gubben har pappaperm, vi styrer og ordner og lager jul. Akkurat som`a Tante Anna i sangen. Slitsomt og koselig. Dette er virkelig en av yndlingsjulesangene!
Jeg bakte glutenfrie krumkaker i dag og de ble så gode at jeg tenkte å dele. Ikke kaker dessverre, men i alle fall oppskrifta. Jeg har aldri bakt krumkaker før, så at de ble så gode og ikke minst fine, det var en gledelig overraskelse. Glutenfrie kaker kan lett bli litt tørrere enn vanlig, men disse skal jo bli tørre, så dette står på ingen måte tilbake for glutenholdige varianter jeg har smakt tidligere.
Utgangspunktet for oppskrifta er funnet på nett en eller annen plass. Jeg husker ikke hvor lenger, dessverre.
Bildet er ikke mitt, det er tjuvlånt fra http://www.tine.no/ som betaling for at jeg er sånn storforbruker av varene deres i førjulstida ;)
Smelt smørret og sett det til side så de kjølner litt. Lag eggedosis av egg og sukker. Bland alt. Det tørre kan med fordel siktes inn da glutenfritt mel klumper mer enn hvetemel. Stekes i krumkakejern i et halvminutt eller noe i den dur. Bruk ikke mer enn ca 1 ss røre pr kake, og plasser den midt i jernet uten å gni den utover. Jeg tulla litt i starten, men fikk vel ca 20 kaker av denne tror jeg. Sånn ca.
I dag har vi vært på juletrejakt. Vi henta i egen skog for å sette ute i hagen første søndag i advent, men nå ble det naboens juletresalg som ble løsninga. Tida strakk ikke helt til, for i år var det vår tur til å "søng inn jula" i krika og det ahr vi gjort i dag.
Jeg er ikke så ofte i kirka og føler ikke behov for det heller. Men akkurat denne "søng inn jula"- tradisjonen en av de siste adventsøndagene, den er veldig koselig. Akkurat som koravslutninga med julemiddag på bedehuset, er dette en gylden mulighet til å la freden senke seg og julestemninga sige inn. Jeg har sunget i kor nesten hele livet, og det blir liksom ikke ordentlig jul uten. På repertoaret i dag sto blant annet "kling no klokka". Denne fine innspilla av sangen får bli dagens sang.
I Svingen-utgave. Fin variasjon fra den kanskje mest kjente Luciasangen. Men den aller fineste er denne.
Luciadagen er unnagjort. Vi feira i barnehagen til Ola i dag tidlig. Fine unger sang og serverte lussekatter. Jeg ville også ha lussekatter så jeg dro hjem og bakte mine egne. Safran og smør, da blir til og med glutenfri gjærbakst god ;)
Glutenfrie lussekatter
Ca 0,5 Semper glutenfri mix
100 gram sukker
100 gram smeltet meierismør
1 poser tørrgjær
0,5 ts bakepulver
0,5 g malt safran
Ca 2,5 dl lunket melk
1 egg
Bland det tørre. Smelt smøret og varm vannet til 37 grader. Tilsett det våte i det tørre og rør kraftig med kjøkkenmaskin i ca fem minutter (viktig!!). La deigen heve i ca 60 min uten at du slår den ned. Bak ut med minst mulig mel. Deigen må være litt løs så du får være lett på hånda eller evt legge ut deigen på brett med skje. Jeg rulla mellom hendene i lufta over bakebollen. Deigen er såpass fet at det gikk bra. Etterhev lunt i en snau time. Sett brettet forsiktig inn i ovn varma til 225 grader. Stekes midt i ovnen i ca 8 min.
Luftige og gode.
Det var lussekattoppskrifta mi. Smart å legge ut den nå når dagen er over... Akkurat som luciasangene er jo dette kjempeaktuelt i dag, kjempe Uaktuelt i morra. Men men. Oppskrifta kan godt bli til boller om du bytter ut safran med kardemomme og kansskje stapper inn en sjokoladebit eller to eller lager kanelboller av bollene. Men husk KRAFTIG elting i fem minutter! Det trengs for å få dem luftige. Hilsen hun som en gang har prøvd uten... ;)
Ane og klassen hennes har hatt adventstund på skolen i dag. Flinke unger sang, leste og tente lys for frammøtte foreldre og alle skolens elever. Veldig koselig! Veldig flinke, konsentrerte unger! Jeg føler meg overbesist om at det ligger mye god læring i det å øve inn og opptre på denne måten.
Ane fikk endelig de tidligere omtalte leggisene på seg i dag. Lilla og grønne passa de anledninga bra. Det lilla skjørtet hun hadde på seg sydde jeg til henne for 2,5 år siden tror jeg det var.
Jeg leita fælt på nettet etter oppskrift på leggvarmere til en andreklassing. Jeg fant ikke det jeg leita etter, så de er kokt i hop etter eget hode. Dette heter vel en DIY på godt bloggenorsk...
Jeg har ingen mål på strikkefasthet, men jeg strikker nokså stramt. Er du en "løs strikker" kan det nok være greit å gå ned en pinnestr.
Legg opp (løst og elastisk) 48 masker. Strikk rundt i ribb 2 rett og 2 vrang til arbeidet måler ca 15 cm. Øk så på en omgang 4 masker ved å strikke de fire siste maskene (2 r + 2 vr) på omgangen slik: 1r, øk 1 maske som strikkes rett, 1 vr, øk 1 som strikkes vrang. 1 r, øk 1 som strikkes rett, 1 vr, øk 1 som strikkes vrang. Neste omgang strikkes de rette rett og de vrange vrang. Økning skjer ved å plukke opp tråden mellom maskene og strikke denne vridd rett eller vrangt. Strikk videre til arbeidet måler ca 30 cm. Fell løst av i ribb.
Jeg skal se om jeg får posta nærbilde av økninga senere for å illustrere det jeg har forsøkt å skrive.
Stripene er strikka med tre omganger i hver farge etter rytmen, tre lyslilla, tre mørkelilla, tre lyselilla, tre grønne. Start og slutt er 6 omganger lyselilla.
Jeg vet imidlertid ikke om jeg kan anbefale å strikke så smale striper. 78 løse tråder ble det å feste, og det til tross for at jeg hadde dratt med meg den lyselilla tråden tvers igjennom hele arbeidet uten å bryte tråden.
Jeg er stor fan av Hans Rotmo, og hadde jeg måttet velge EI juleplate hadde det nokså sikkert blitt "Vårres jul" som kom en gang for et par tiår siden. Få CD`er i hylla vår får meg i mer julestemning enn den.
Det er nok ikke denne som er den største julesangen på plata, men den passa så innmari bra i dag, for jeg har skaffa ribbe til julemiddagen. Jeg slapp å slakte sjøl (det skulle jeg egentlig gjerne gjort, og gubben skylder meg fire grisunger så det kan være det blir en gang snart), for det har jeg en god venn som gjør. Økologiske utegriser gir godt kjøtt og nå venter en god julemiddag. Jeg gleder meg!
Lykkelige griser gir god mat. Her er er halvbror av årets ribbe, fra 2009.
Ribbehandelen gikk fort unna for det var mye folk i byen og egentlig ikke så stas å vandre drasse med seg barnevogna rundt, så det ble en kort tur. Men to hesper silkeull og en julekopp ble med hjem. Silkeulla skal med tid og stunder bli et bittelite klesplagg som jeg virkelig gleder meg til å strikke og gi bort Y En fin julekopp fant jeg også. Og en håndfull små fine fluesopper som skal få pynte einerbusken som skal stå på kjøkkenbenken. Den henter vi i egen skog om ei drøy uke og jeg gleder meg :) Finner vi et tre som egner seg tar vi med det også, hvis ikke så kjøper vi av naboen.
Skomakergata er et godt barndomsminne, og det er litt koselig at mine unger synger på sangene fra advenstkalenderen som var ny den gangen jeg var ett år, en gang for lenge siden i steinaldern ca. ("Fantes det butikker da du var lita, Mamma" spurte Ane for noen dager siden...
I dag har vi bakt pepperkaker og tre pepperkakehus som skal moteres senere denne uka. Ungene har bakt og kosa seg med julebrus til arbeidet og jeg har ikke ett eneste bilde... Litt for ivrig med alt mulig annet tydeligvis. Huset lukter pepperkaker og årets første runde med medisterkaker. Og jeg har gjort unna del 1 av "pepperkakebakst for spesielt interesserte". En halv pepperkakedeig delt i fire og tilsatt fire ulike typer glutenfritt mel. Nå vil jeg vite hvilket mel som gir kaker som lar seg bake ut og hvilket mel som gir best smak.
Utgangspunktet for eksperimentet er verdens beste pepperkaker som "hører med" til jula mi. Med nyoppdaga cøliaki og ny av året-glutenfri diett må jeg jo bare gjøre det beste ut av det.
Den opprinnelige oppskrifta er som følger
Pepperkaker
250 gram brunt farin
1,5 dl lys sirup
1 ss kanel
1 ss ingefær
0,5 ss malt nellik
1 ss kardemomme
0,5 ss allehånde
175 gram smør
1,5 dl fløte
1 ss natron
1 ss melk
1 liter hvetemel
Dette er en stor deig som med fordel kan halveres.
Kok opp farin, sirup og krydder. Ha i smøret og rør til det smelter. Pisk fløten og rør den inn. Rør ut natron i melk og tilsett det i deigen. Rør inn ca 2/3 av melet. La deigen stå svalt natta over (den tåler å stå ganske lenge i kjøleskap). Kjevle kakene så tynne som mulig, gjerne rett på bakepapiret (det er enkelere enn å kjevle på bordet og flytte dem over på plata etterpå). Stekes på 175-200 grader i 6-8 minutter. Fantastisk gode(!!), men egner seg dårlig til hus og annen pynt da de raskt blir myke om de ligger framme.
Så får vi se da om jeg lykkes med å lage glutenfrie kaker med god smak og fin fasong.
Forøvrig har vi funnet ut hvor fortyvene herr og fru Skjære har plasser noe av den maten de var så ivrige på å stjele fra automaten tidligere i høst. Det ble jo rene vårstemninga i adventsstaken.
Puh. Lang dag. Slitsom dag. Koselig dag. 90-årsdag og julemorro (for barna på svigerfars jobb). Handel på en lattelig full Rema 1000. Slitne unger, sein middag. Men fryktelig koselig midag med blånisselueskuespill og gurrotgnagekonkurranse. Jeg vant! Jeg hadde gnagd fram en steinaldersk tømmerstokkano. Den ble behørig testa i ei skål vann, og da den fløyt og atpåtil bar en liten julepølse"mann" Ola slapp oppi, vant jeg jammen ei plate melkesjokolade. Dagens førjulssparetips får være at Rema selger 2 store Freia-plater for 30 kroner. Det er råbillig og passer bra siden konfekt står på¨programmet en av de nærmeste dagene. (For den som eventuelt lurer på hvorfor vi leker med maten kan jeg informere om at det gjør vi fordi da gnager ungene i seg store deler av gulrota si mens de lager blyanter og totempæler og hva det nå er alt de lager. Funker veldig mye bedre enn den evindelige masinga om å spise grønnsaker.)
Roooooooooolig julemusikk i kveld i anledning vegeterering på sofaen for min kjære og meg. Og Amund... Han skal nok ikke besyldes for å vegetere, strengt tatt. Han spreller egentlig ganske grundig der han ligger. Han sover ikke på kveldene for tida og i tillegg til at det er litt... hm... irriterende (kan man kalle små søte, blide og opplagte unger irriterende?), så er det litt hemmende. Det blir ikke strikka mye på det viset. Jeg strikker jo vester til deg og Ola til jul, Amund. Sov nå!
Det er ikke så mange amerikanske sanger med på lista mi over favorittsanger, men denne gir julestemning.
Siden jeg har har fanga den jeg vil ha kan jeg jo ønske meg andre ting. I år står det blant annet bøker på ønskelista. "Rosa streker, røde tall" fra Marta Breen har jeg lyst til å lese. Jeg jobber i helsevesenet og etter omtale av boka er vi litt på nett, Marta og jeg, så da hadde det vært morsomt å lese hele. Kjøkkenhageboka til Kirsty McKinnon ønsker jeg meg også. Kirsty kjenner jeg litt til fra de årene jeg var landbrusksstudent, og føler meg rimelig sikker på at dette er ei kjekk bok å ha. Ikke minst fordi den er skrevet på norsk, for norske forhold, ikke oversatt til norsk. Oversatte hagebøker tar litt for ofte ikke godt nok hensyn til at klimaet og andre utfordriner hageeiere møter på er ulike fra land til land. Såkalender har jeg på ønskelista. Fortrinnsvis i 2012-utgave. Jeg vet godt hva en såkalender er er, men har faktisk aldri tatt i en såvidt jeg kan huske, så det tenkte jeg kanskje jeg skulle gjøre i år. Jeg er ikke, og blir nok aldri, biodynamisk bonde, men det er alltid morsomt å se saken fra en annen vinkel. Den nye komplette bogen i selvforsyning er siste boka på lista. Denne er dansk, men det er bedre enn engelsk, og dessuten tror jeg det er verdt det for boka omtales som noe for seg selv. Jeg skal ikke bli selvberger heller, men jeg skulle veldig gjerne lest boka.
Dessuten ønsker jeg meg en liten og nett men god krypeoppistol til kroken under trappa på kjøkkenet og ei sautèpanne. (ikke heng meg om den streken peker gal veg. Jeg har gitt opp å lære hva som er riktig.)
Den tidligere omtalte Marta Breen er ikke så kjempeglad i husmorbølgen som skyller over landet, men nå skal jeg avslutte i beste husmorstil ;)
Peanøttkjeksene jeg bakte med glutenfritt mel ble nemlig riktig så fine og gode, så da er den delen av julefeiringa sikra.
Oppskrifta er som følger:
Glutenfrie peanøttkjeks
200 gram smør
3 dl sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
270 gram glutenfritt mel (jeg brukte Toro glutenfri kakemiks)
200 gram grovhakka kokesjokolade
2 dl peanøtter (de kan være salte, det går helt fint, er de ikke salte kan du tilsette bittelitt salt i røra)
Rør smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg, bland og sikt inn det tørre og rør det inn, tilsett sjokolade og peanøtter. Legges i passe små klatter på bakeplata og klemmes litt flate. Stekes midt i ovnen på 180 grader til de er lett gyldne (15 min +/-) Peanøtter kan finfint erstattes av eller kombineres med f.eks tørka tranebær. Veldig godt. Sjokolade kan ikke erstattes av noe, og passer til alt ;)
Endelig er julemåneden her! I år har jeg gleda meg så innmari til dette, husmor i nytt hus som jeg jo er dette året *enkel sjel* Det er dessuten den første jula på flere år jeg går jula i møte i trygg visshet om at jeg har fri hele jula! Ingen selvfølge for en turnusarbeider.
En av de tingene jeg har gleda meg mest til er julemusikken. Det fins så mye fint (og fælt for den del, men det velger jeg å hoppe over) og jeg har en haug med favoritter. Dagens favoritt er denne:
For noen år siden kom NRK med julekalenderserien "jul i Svingen". Vi så den hele familien og lo og gråt oss gjennom adventstida alle fire. Den har fått kritikk for at den handler "for lite om jul". Men for jula MI er dette midt i blinken. Familiekos, forberedelser, refleksjoner rundt at alle ikke har det like enkelt og at vi er ulike, gaver, pynt, ville påfunn, vakre strikkaplagg, musikk osv osv. Vi skal se første episode i kveld og jeg gleder meg nok minst like mye som ungene!
Klokka ble noen-timer-gammel desember (les midt på natta) før vi kom oss i seng etter kalendergavepakkinga i går kveld. Syk hoste-Ola har satt en stopper for den jobben på dagtid de to siste dagene, og grinete Amund har satt en stopper på arbeidet på kveldstid. Derfor litt på hæla. Men alle pakker er i hus, og det til en pris som er til å leve med, og langt de fleste kom på kalenderen i går kveld. Gleden i dag tidlig var STOR da luene ble pakka opp!! Jeg kom ikke på å ta bilde av kalenderene før de ble hengt opp, så den som vil se dem "tomme" får følge med og så poster jeg når de er tømt. Ikke blir det bilder av dem i dag heller, får de ser ut som vi har kommet 1/3 ut i desember iom at noen mangler, og det ser ikke så lurt ut ;)
Endelig kalenderliste ser sånn ut:
1. Nisseluer. Har strikka ny til Amund. Ane og Ola sine er fra i fjor og forifjor. Amund sin kosta vel ca 30 kroner. 2. Fredagsgodis 0,-(sydengodis fra svigers) 3. Førjulsarrangement med farmor og farfar 0,- 4. Lage pepperkaker og -hus. En ikeadeig til 25 kroner 5. Hipp fruktbokser til matpakken. (Ungene elsker dem!) Ca 12 6. Nye ullstrømper 40 kroner ca. 7. Ane får viskelær og tegnetusj, Ola får en mini legoboks. Mormor har sponsa Anes pakke. Ola sin kosta vel snaut 30 kroner mener jeg å huske 8. Tanntrådholdere 78,- 9. Fredagsgodis. 0,- (sydengods fra svigers) 10. Juleverksted hos tante 0,- 11. Juleservietter 18 kroner. 12. Julesokker til Ola. Heimstrikka leggiser til Ane. 29,- + garnkostnad som jeg ikke har oversikt over. 13. Glitter til Luciapynt som de kan ta med seg på skole og bhg. 10,- 14. Penger til loddkjøp på RG-arrangement. 40 kroner 15. Liten boks med tørka frukt til matboksen. Trøka aprikos til Ane, tørka tranebær til Ola. Aner ikke pris. 10 kroner kanskje? 16. Fredagsgodis 0,- (sydengodis fra svigers) 17. Lørdagsgodis 0,- (sydengodis fra svigers) 18. Tur i skogen for å hente einerkvister, forhåpentligvis med pølsegrilling på bål (væravhengig) 0,- 19. Røkelse 44 kroner og fluorboks 94 20. Fruktbokser ca 12 kroner 21. Minijulekuler fra Ikea 38 kroner. 22. Kopphåndduker til gardiner i hytta. Totalt 29 kroner 23. Nattdrakter. Kosta 179/barn, men de har vokst ut av sine gamle, så da er det ikke bortkasta penger. 24. Lydbøker. Vår julegave til ungene sammen med nye vinterjakker som de allerede har fått.
Fjerner jeg alt de likevel skal ha (fluor, nattdrakter osv) og holder julaften som faktisk er julegaven fra oss utenom, kommer jeg til 337 kroner for to unger. Det er jeg bra fornøyd med. Det er klart at summene blir litt relative, for både sydengodis og juleverksted koster noen kroner, men det er altså utgifter som enten er "gamle" eller ville kommet uansett, og jeg har spunnet julekalenderen rundt det for å holde kostnaden nede. Inkludert i de 337 kronene er da også kongerøkelse (mest for mor sin del ;) ) årets pepperkakedeig, nye ullsokker og juleservietter bl.a og også loddpenger til Anes RG-avslutning. Jeg kjenner jeg har behov for å forsvare meg litt, for det har jo vært så massiv kritikk mot det økende bruket av penger på julekalendere. Vel vel. Jeg har ikke dårlig samvittighet, og dessuten ender ikke dette med en masse plastskrammel som blir kasta i slutten av januar. Det er også en veldig viktig side ved det å gi (kalender)gaver til ungene! Jeg har som mål at kalenderene skal være en kombinasjon av nedtelling ved at en og en pakke fjernes i tillegg til at pakkene i så stor grad som mulig skal samsvare med den jobben vi gjør for å forberede jula. Derfor resirkulering av luer, pepperkakedeig, julekuler, -servietter osv osv. 24 gaver på rad og rekke uten annen mening enn at det skal være gaver har jeg ikke helt sansen for.
Ola har vært hjemme i dag også og han har brukt dagen til å lage julepynt og han og jeg har bakt kjeks i dag. Glutenfri jul er litt spennende/krevende/idiotisk (velg selv), for det er så mange tradisjoner som må trikses til og matretter man må lære seg på nytt. Familens dom over peanøttkjeksene faller i kveld. Blir det positiv respons poster jeg oppskrifta her i morra. Sammen med en ny sang :)