Vi fikk maibarn i år også vi nemlig! 25. mai var det 21 dager siden jeg la egg i rugemaskina og etter et spennende døgn med små hull og sped piping i mange av eggene, var det natt til 25. plutselig vill galopp der inne. I løpet av fredagen kom det til sammen 9 små nøster ut av 10 egg.
Etter et døgn i rugemaskina mens vi venta på de siste eggene fikk de flytte over i nysnekra trekasse på kjøkkengulvet. Se så fine! Det er umulig å ikke bli glad i så søte små lysegule dunballer.
Beviset på at kyllingen er helt fersk er den lille piggen på nebbet som er et hakkesegutavegget-redskap. To dager etter klekking var den borte. Om den falt av eller ble slitt bort i matfatet er jeg jammen usikker på, men den forsvant i alle fall fort.
Her er en av dem på trippetur på kjøkkengulvet.
I dag har de blitt nesten to uker, og bor stadig i ei kasse på kjøkkenet. Vi mista en kylling tredje dagen, antakelig pga mageproblemer. Den ligger pent begravd ved plommetreet i hagen under en jordbærplante, og ungene fikk en leksjon i livets realiteter. Ane ble lei seg. Ola-tusen spørsmål lurte mest på om det var farlig å dø. Hva svarer man da? Det ble en leksjon i livets realiteter for oss voksne også dette egentlig. Det har gått veldig fint med de andre åtte og de vokser fort. Det er gøy å ha dem inne så vi får følge ordentlig med, men det nærmer seg nok tida for å sende dem ut i hønsehuset. De skal i begynnelsen bo i kassa si med varmelampe over, i et nytt revesikkert rom vi skal lage til dem i den delen av hønsehuset som ikke er i bruk nå. Etterhvert skal de få komme ut i hele rommet, men med kassa som trygt og varmt tilholdssted. Vi håper det blir ei ok løsning, men først må utetemperaturen opp litt, for så langt denne våren har det vært fryktelig kaldt.
Kyllingene er en miks av svarte Minorka høner, og hvit Italiener hane. Vi trodde de skulle bli helt gule og så hvite pga den dominante hvitfargen på far, men de har litt svarte flekker nesten alle sammen og er brune i nakken, og nå som de begynner å få fjær som erstatter duna ser det ut som i alle fall de svarte flekkene blir der også i fjærdrakten. Svartspraglete gårdsmiks mao, og det er gøy for da går det an å se forskjell på dem.
Ferske som vi er har vi kjørt safe mtp foret denne første gangen. De får derfor stort sett kraftfor og vann, men vi har gradvis forsøkt oss fram med litt hirse- og havregryn og litt grønnsaksbiter så de har litt å holde på med. En agurkbit var først veeeeeldig skummelt, så var den fin å stå på, før den til slutt var veldig god å hakke hul.
Ungene elsker dem. Amund piler bort tvert han kommer ned på gulvet på kjøkkenet, og både Ane og Ola vil gjerne holde og kose masse :)
Her er Ola på femårsdagen. Han lurte på hva kyllingen sa sa han. Søtingen :)
Hønemor har jeg vel vært noen år allerede, men det har nådd nye høyder disse to ukene ;) Nå håper vi bare at det er høner blant dem så vi får påfyll av verpehøner til høsten/neste sommer, for de to vi har er nesten like gamle som Ane og verper heller dårlig. Og så håper vi at hanene smaker godt. Vi samler ikke på haner nemlig og det skal bli stas å tilberede heimavla dyr. Ungene var med på ribbing av haner i romjula og "kan det der" sier de, så jeg tror de også er klar over at en del av kyllingene skal bli mat.
Denne oppskrifta kan bli fin søndagsmiddag tenker jeg.
Jeg har oppretta ei facebookgruppe for alle oss med høner i hagen. Det er koselig om du også melder deg inn så kan vi utveksle erfaringer.
2 kommentarer:
Så nydelige. Og så flott bilde av Ola når han hører etter hva kyllingen sier. Det kunne vunnet en konkuranse. Jeg ønsker meg så veldig høner. Det går ikke, sier mannen, men.....
Jeg drømmer, og hvem vet. D
Hei drudeblaa! Jeg heier på deg ang de hønene altså. Synes du skal jobbe litt med mannen, for høner er lite jobb og veldig mye underholdning og kos.
Ingrid :)
Legg inn en kommentar