torsdag 4. februar 2010

Vinduer (og bittelitt dører)

Her sto det jammen mye fint!

Natre om vinduer

Natre om dører

Jeg har alltid vært opptatt av vinduer. Jeg har en forkjærlighet for gammelt litt ujevnt glass og kitt langs sprossene. Det blir ikke noen av de delene nå som vi skal bygge rasjonelt og ikke minst holde oss til dagens standard hva u-verdier angår, men sprosser blir det. Gjennomgående sprosser! Ikke juksesprosser som legges utenpå som ei ekstra ramme, eller innvendige sprosser som ligger mellom lagene med glass og avsløres når sola skinner på sprosseløse flater. Grøss og gru...

Jeg har i perioder reist mye rundt i bygdenorge (Trøndelag aller mest), og har benytta sjansen til å fotografere vakre hus og detaljer fra hus. (Det er forresten ikke bare jeg som gjør det heldigvis ;) Her er Liv sine bilder. Veldig fine og inspirerende bilder i en veldig fin blogg!) Etter år med fotografering og stirring, har vi landa på at tofags sidehengsla vinduer med tre ruter pr fag er det vi mener vil passe best på huset vårt, basert på utseende på huset og beliggenheten på et gårdsbruk i Trøndelag. I dag er det husmorvinduer på huset, og vi får ei utfordring med å få satt inn de vinduene vi ønsker oss, uten å bli nødt til å rive mer eller mindre hele huset. Det er nemlig ikke bare å benytte dagens påning i veggen og fylle hele med vindu, for da blir proporsjonene gale. Smårutene i de omtalte vinduene, er tradisjonelt kvadratiske, eller evt stående rektangler. IKKE liggende!! Det er det mange som ikke har forstått... Se deg rundt, så vil du oppdage mange slike flatklemte varianter som jeg ikke liker. Og det er ikke rart at det blir mye rart, når en så stor andel av fagfolket (les snekkere) ikke bryr seg... "Ja ha ja, det var da spesielle krav da", har jeg fått som kommentar på vindusbeskrivelsene. Ja for tenk at det er det. Gjennomtenkte krav er det! ;)
Her er eksempler på begge varianter. Fryktelig dårlige bilder dette, men det var nå disse som lå på denne maskina.

I noen av rommene må vinduene avvike pga rommenes funksjon og størrelse. På badet og i den ene gangen skal vi ha de to øverste smårutene alene. På kjøkkenet skal vi kanskje på den ene veggen ha et trefags vindu (altså totalt 9 småruter). Omramming blir lik på alle, men der har vi ikke landa enda. Mer om det senere.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...