torsdag 13. desember 2012

Lussekatter uten gluten

Glutenfri lussekatter.  Eller glutenfriE lussekatter?  Siden det er i flertall?  Språkvask ønskes!

Samma det.  I dag er dagen for hvitkledde unger og gul gjærbakst og i anledning dagen tenkte jeg at jeg skulle dele med dere oppskrift på et godt glutenfritt alternativ.  Dette er ettersigende de beste glutenfri(e) bollene, og jeg er tilbøyelig til å være enig, for de blir riktig så bra.  Men for å få dem gode må oppskrifta følges i forhold til å kna deigen skikkelig godt, samt lage så løs deig som mulig.  Med safran i deigen og litt ekstra sukker siden lussekatter spises uten pålegg og dette ikke er ei veldig søt oppskrift i utgangspunktet, blir dette finfine lussekatter.  De er best ferske, men som all glutenfri gjærbakst blir de "som nye" hvis de varmes lett før de spises hvis de må lages si stund på forhånd.   

Her er oppskrifta, ikkustrert med bilder fra i fjor


Ca 0,5 Semper glutenfri mix
150 gram sukker
100 gram smeltet meierismør
1 poser tørrgjær
0,5 ts bakepulver
0,5 g malt safran
Ca 2,5 dl lunket melk
1 egg
Bland safran med litt sukker i en morter så det blir helt pulverisert.  Det gir den jevneste , fineste fargen.  Bland det tørre. Smelt smøret og varm vannet til 37 grader. Tilsett det våte i det tørre og rør kraftig med kjøkkenmaskin i ca fem minutter (viktig!!). La deigen heve i ca 60 min uten at du slår den ned. Bak ut med minst mulig mel. Deigen må være litt løs så du får være lett på hånda eller evt legge ut deigen på brett med skje. Jeg rulla pølse mellom hendene i lufta over bakebollen og forma som enkle lussekatter direkte på stekebrettet. Deigen er såpass fet at det gikk bra. Etterhev lunt i en snau time. Sett brettet forsiktig inn i ovn varma til 225 grader. Stekes midt i ovnen i ca 8 min.
 
Årets luciafeiring er unnagjort for vårt vedkommende.  Her er Ola Førskolegutt som var plukket ut til å være årets stjernegutt på barnehagen. Stor stas (for mamman og ;) )
 
 
 
Håper dere alle får en fin luciadag.

3 kommentarer:

Mette sa...

"Verdens finaste stjernegut" som DDE villa sagt ;)

Mette sa...

Å no skjer æ at lille Sverre e lik søskenbarnet sitt ;)

Ingrid sa...

Vi har kvar vårres spurv vi, Mette <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...