søndag 30. januar 2011

Opprydding og OVERNATTING!!

Huset virker!! Vi har sovet der!! Gubben og jeg har sovet på det nye rommet vårt i natt etter å ha vært en tur i byen og spist en bedre middag for å feire tiårsdag som kjærester. Vi rakk ikke å flytte inn til tiårsdagen vår, men jeg klarte å lure ham i kveld og overraske med camping i eget hus. Det magler gulvpuss, lister og vindusforinger, men det overså vi glatt. Det ble en innmari koselig kveld og natt og blir nok et fint minne om "den første gangen". Ungene som sov hos svigers i natt kom ned til oss og fikk frokost med kakao på "senga" i dag tidlig, og vi tok bilder og sang og herja. Det ble virkelig ei stund vi sent vil glemme :) Helt umulig å få tatt skikkelige bilder av dem i dag, men vi får la bildene si litt om stemninga som råda ;) Glade byggeunger! Jeg er litt lei meg for at jeg ikke fikk knipsa bilde av dem i det de stakk hodet inn døra til oss. Ane var involvert i hemmeligheten og var et digert glis. Ola som ikke visste noe var helt himmelfallen og visste ikke riktig hva han skulle tro tror jeg, før han også glise bredt og tok sats og hoppa oppi til oss.
Ellers har helga gått med til BIG TIME opprydding! Vi fikk tilkjørt en 22 m3 container på fredag og nå er den full av byggeskrot, rot og rusk fra loft og kjeller, og fra vårt eget loft her vi bor nå. Huset framstår nå som adskillig lettere å jobbe videre med, og det er SÅ befriende og deilig!!!!! Vi har dessuten tatt en diger jafs i var egen flytteprosess også, iom opprenskinga på loftet vårt i dag , så også det begynner å fortone seg som en jobb vi skal overleve.

I skap og skuffer dukka det opp noen få skatter. Bl.a disse tre bildene, hvorav særlig det med hesten var nydelig og nok skal få komme opp på veggen. På Ola sitt rom kanskje? Den rosa dukkekjolen er dessverre i elendig forfatning, men den skal tas vare på, og kanskje lar den seg kopiere? Det er så gøy å finne slike. Det vitner om at det har levd unger her før, og at noen har tatt seg bryet med å sørge for leker. Kanskje kan den tåle en forsiktig vask og så bli hengt opp i glass og ramme? Den grå kjolen tåler en hel del mer ser det ut til, og Ane mente den kunne passe både til babydukka hennes og kanskje til babyen i magen? Blir det ei jente får vi vel se på det da ;)

Svigermor Randi har malt panelet på de to siste soverommene, og erklært høyt og tydelig at hun og mamma avgjorde sist helg (da jeg var dårlig) at jeg ikke får lov til å male mer pga magen. Vel, det er ikke meg i mot. Selv om vi så langt har brukt "snill" maling er jeg skeptisk og maling er dessuten et lite h***** for bekkenet mitt, så jeg smiler og takker, og skal prioritere tapetfjerning, gulvpuss (med maske) og en hel haug andre ting. Når vi nå har lovnader om god malehjelp i tida som kommer, kommer vi til å ho for oljemaling på stue og kjøkken. Deter mange mange som har samtykka i den vurderinga, og fortalt egne historier om vannbasert maling som ikke holder. Jeg liker dessuten ikke finishen like godt som på oljemalinga, så da går vi nok for olje. Det lukter, men den luktfrie gassen vannmalinga gir fra seg er jo heller ikke regna for å være ufarlig for helsa, så da blir det olje. Jeg som ikke skal male blir nok heller ikke arbeidsledig. Denne uka kommer siste lass med panel håper vi, så da kan jeg bruke tid på det også, og nå når februar starter kommer snekkerne nokså kjapt (har de lovt) for å bygge trapp og lage hull til pipa for oss. Det er en liten kræsj der, så vi vil ikke gjøre det selv. Det er kjekt at folk som kan det, gjør det, og dessuten er det kjekt å ha noen å henge om det blir noe kluss ;)

Med badet går det litt tregt, men det var varsla pga kræsj med annet prosjekt for han som har tatt jobben. Men nå er han snart ferdig med det andre prosjektet sitt så da får det nesten ferdigstøpte gulvet membran og flis på seg. Det skal bli gøy å se!

Til slutt i dag en ide fra Ikea (nok en gang). Jeg må se den på ordentlig først, men jeg lurer på om ikke denne kommoden kunne være en god ide. Den rommer i alle fall mye om man bruker den klokt, og det kunne vi trenge. En ide til hobbyrommet kanskje til perler, lim, blyanter, strikkepinner, maling osv osv osv... Eller til kjøkkenet med servietter, serviettringer, sølvtøy, stearinlys...

fredag 21. januar 2011

Utelamper innkjøpt.

To sånne har vi kjøpt. En til farfars dør, og en til vår. I tillegg skulle vi nok hatt lamper til verandaen vår og evt også kjellernedgangen, men det får vi vente litt med så vi får spekulere litt på hva vi vil ha, og hvordan behovet blir.


Vi vurderte disse, men ble som sagt ikke enige med oss selv, så da får vi tenke litt til.

torsdag 20. januar 2011

Framgang på badet og nyinnkjøpt flis!

Vi har kjøpt flis til badegulv og ganggulv! Dette var skummelt altså, for flis er liksom så endelig. Det er ikke det man bytter fordi man er litt lei, eller maler over når man har kommet på at man ønsker noe annet. Dette skal vare riktig riktig lenge (håper vi, bank i bordet) og skal også fungere når bad + yttergang en gang skal slås sammen til å bli ett rom. I dag fant vi tid til å ta turen ut på flisshopping uten unger (stor fordel!!). Fargegjengivelse på bilde tatt med (dårlig) mobilkamera er nesten håpløst, men valget falt på mellomgrå/lysgrå flis med litt sjateringer eller fargespill eller hva man skal kalle det. Fugene blir et knepp lysere enn flisa slik som den viser den stripa som ligger alene ved flisa på bildet. Flisa likner litt på litt lys skifer men er ekte, vedlikeholdsfritt juksogbedrag, og i motsetning til det meste annet som jeg vil ha så ekte og naturlig som mulig, passer dette jukset meg bra. Overflata er litt ruglete, og siden dette blir gulv i yttergangen også, i tillegg til badet, håper vi dette i kombinasjon med mye fuger (iom små flis) vil gjøre gulvet ikke så alt for glatt. Flisleggeren vår satte maksgrense på 30*30 cm for å være sikker på å få til godt og riktig fall mot slukene, og vi er godt innenfor med denne for denne er bare 10*10. Det passer meg bra, for jeg er ikke så glad i moten med stoooooooore rektangulære flis. Jeg er veldig godt fornøyd, og det sier gubben at han er også så da er det bare velstand og stor lettelse over å ha fått flisene i hus!

Det er nemlig på høy tid at de er på plass, for arbeidet på badet er i full gang. Badet var som nevnt ferdig plata sist helg, og i går kom underlagt for støypen på gulvet på plass (masterboard for å prate fagspråk. Et helt "dødt og stabilt" underlag for den støypen som skal på nå.) I dag kom varmekablene på plass i lange, lekre, grønne, fastlimte sløyfer (det har jeg tatt bilde av, men jeg klarer ikke finne kameraet akkurat nå så jeg får oppdatere når det forhåpentligvis dukker opp) og i morra skal de altså dekkes av avrettingsmasse.

Skittentøyssjakt har vi også satt av plass til i dag. Vi har vært litt fram og tilbake på om vi ville ha det eller ikke i forhold til plassering på badet og at den angivelig kan være en brannfare fordi den blir en åpning mellom to etasjer hvor brannstarteren vaskemaskinen står i det nederste av de to rommene. Men etter forsikringer om at dette vil lette hverdagen, og at ALLE har slike nå, lar vi det stå til og landa vi på at vi vil ha en sånn. Sjakta skal munne ut i et skap i vaskekjelleren. Jeg tror nok vi vil merke at vi ikke har skittentøyslager på badet, og det skal bli godt.

Ei ny arbeidshelg ligger foran oss uten at jeg helt vet hvor uka har blitt av. Tida går forferdelig fort og med unger og jobb og svangerskap og alt som hører hverdagene til, er det ikke mye som blir gjort mandag til fredag dessverre. Førstkommende mandag har vi vært kjærester i 10 år (tenk det!!) og vi hadde vel en ide om at det ville være en fin dag å flytte inn i nytt hus, men den planen sprakk også gitt, akkurat som ambisjonene vi en gang hadde om å flytte inn til jul. Men men. Vi er i alle fall fortsatt kjærester tross husbyggertilværelse det siste snaue året. Det er jo et valg vi har gjort dette å bruke litt mer tid enn "strengt nødvendig", og jeg tror nok vi har tjent på at vi har hatt tid til å leve innimellom alle arbeidsøktene. Men vi skal og MÅ inn innen babyen kommer, og helst litt i god tid så ungene rekker å bo seg inn før de skal bruke krefter på å bli kjent med ny baby, så nå er det virkelig bare å jobbe på!

tirsdag 11. januar 2011

Grove rundstykker


Dette var seriøst verdens beste rundstykker!


1 pakke tørrgjær
1,5 ts salt
1 kg grovbakstmel
5 dl kruskakli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
100 gram solsikkekjerner
10 tørkede aprikoser (klippet) i biter
75 g rosiner
100 gram tørkede tranebær i store biter
12 dl vann
0,5 dl olivenolje
1 boks cottagecheese

Framgangsmåte:
Bland mel, kli, frø, salt og frukt. Rør ut gjæra i lunkent vann 37 til 40 grader, tilsett cottagecheese, vann med oppløst gjær og rapsolje i det tørre, og bland alt godt. Deigen skal være så fuktig at den nesten kan røres i med en tresleiv.
Bland/elt alt godt sammen med kjøkkenmaskin et par minutter. Hvis man sparer en del av melet til slutt blir det mye lettere å elte deigen og blande inn nøtter, frø og tørket frukt hvis man gjør det for hånd.
Del deigen i ca 35 like store emner ved å legge en stor håndfull med deig direkte på et bakepapir på platen, med så mye digg i blir ikke rundstykkene helt som vanlige rullede rundstykker, men mer som en ”vakker, liten knudrete haug”.
Stekes litt under midten av ovnen på 225 grader i ca 20 min.
Dette var oppskrifta med mine justeringer. Inspirasjonen kommer fra "god morgen norge".

Vedovnspekulasjoner

Vi har leita lenge og nokså intenst etter vedovn. Vi finner nesten ingen vi liker! Det er mange fine gamle der ute på FINN ol, men mange ser ut til å være i dårlig stand. Og de nyoppussa gamle ovnene er ofte for dyre.

I romjula dukka denne fra danske Westfire opp. Noen som har erfaring med ovner derifra? Vi lurer litt på denne til kjøkkenet. Den er liksom moderne men samtidig enkel og litt gammelmodig og hadde kanskje passa bra all den tid vi ikke finner en skikkelig gammeldags en som vi liker og har lyst og råd til å kjøpe. Den er i alle fall finest med toppmontert røykrør.



Ovnen heter Uniq 18, og produseres altså av danske Westfire. Minuset med den er at den trenger ved i korte lengder, men all den tid vi produserer veden vår selv er det jo i grunnen bare å kappe litt kortere. Nå gjenstår det bare å se hva den koster i Norge, og om vi finner noen i nærheten som kan selge oss en, for vi gidder ikke reise så alt for langt etter den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...