fredag 15. oktober 2010

Første måltidet i nytt hus

Mor i huset er slappis for tida, og minstemann har vannkopper. Vi fungerer mao bare sånn passe som husbyggere... Da er det godt med forsterkninger. Onkel Odd Roger kom for å hjelpe gubben med pipemuringa. Denne første dagen kom de 1,5 etg opp, og da var det på tide å gi seg iom at anbefalinga er på ca 1 etg om gangen.

Vi murer pipa av Lecaelementer. Navnet på røret som settes inni husker jeg ikke i farta gitt. Tanken er i utgangspunktet å ha vedovn både oppe på stua og nede på kjøkkenet, men i første omgang kommer vi til å prioritere kjøkkenet. Aller helst hadde jeg villet ha en vedfyrt komfyr nede og jeg kommer nok til å lete litt etter det framover, men jeg antar det vil ta litt tid før det dukker opp noe i en ok prisklasse så enn så lenge setter vi inn en liten vedovn som likner på den på bildet under. Mat må man ha, også på slappe pipemuredager. Dette er faktisk det aller første måltidet vårt i nyhuset! Bak oss står materialer til neste steg på vegger og tak. Tusen millioner baller med Glava. Støvmasker er innkjøpt og vi jobber med å stålsette oss. Det kløøøøøøøør jo så innmari!! Vi starter ikke med dette riktig enda, for byggtørkene og luftavfukteren skal få jobbe noen dager til før vi starter med dette. Det er vanskelig å avgjøre hvor tørt "tørt nok" er, for råden spriker i alle retninger fra "stapp isolasjon med en gang, det spiller ingen rolle" til "romtemperatur og påslått luftavfukter i MINST tre uker". Det er ikke så godt å vite...

torsdag 14. oktober 2010

Dagens innsats.

Jeg har debutert som panel-snekker. Fersk som jeg er tar det tid dette, men jammen blir det lekkert!! I dag kom jeg meg forbi vinuet uten problemer. I morra venter en ny langvegg. Rommet skal males eggehvitt tror jeg. Tekstilene blir blå, brune, orange (eller røde) og hvite.


Jeg har forhørt meg litt rundt om vedr sperregrunn som alternativ til kvistlakk. Det påstås at det skal holde i massevis, så jeg tror vi går for det. Det blir prøvekluten dette rommet, før vi tar laus på større rom som stue og kjøkken som også skal kles med panel. Dersom noen som leser dette har erfaringer med sperregrunn blir jeg VELDIG takknemlig for kommentarer ang dette med sperregrunn/kvistlakk.

tirsdag 12. oktober 2010

Snekkerne har forlatt oss!


Fordi de er FERDIGE! Sjokk og vantro! Alt utomhusarbeidet er unnagjort, og med det er oppdraget deres i hovedsak over. De kommer tilbake for litt småtterier, men fra nå skal vi altså i hovedsak klare oss på egen hånd...

De skal slippe å få ansiktet sitt flasha her, siden jeg ikke har spurt dem om det er ok, men klestørken kan jeg jo vise fram. Bildet er fra en svært våt septemberdag.


Takk for innsatsen! Bra jobba!!

Schtøggpent?



Se hva som er under det standard rosagråspraglete gulvbelegget på Olas rom. Jeg tror det er i relativt god forfatning og leker litt med tanken på å hente det fram. Men jeg sliter litt med å bestemme meg for om det egentlig er fint, eller bare stygt? Glorete er det, men på en ok måte for et barnerom kanskje?


Det spraglete gulvbelegget som ligger øverst er i alle fall ikke mye sjarmerende, så det skal BORT! (Det må nok ryke direkte på bålet en dag mannen i huset ikke er hjemme så vi er sikre på at det ikke er noen veg tilbake ;) ) Alterantivet til dette grønne er det treguvet som ligger aller nederst og danner etasjeskille. Klassisk tregulv fra 60-tallet i smal, solid dimmensjon.

mandag 11. oktober 2010

Gipsplatene er oppe!

På Olas soverom altså. (Vi har enda maaaaaaaaange kvadratmeter tak som skal gipskles). Snille snille Ole Johan og Tommy kom i går og hjalp oss, og vips så var det gjort. Hullet i veggen etter vinduet som ble flytta ble tetta og vi rakk også å komme godt i gang med å legge panel på veggene. Faspanel type noen og 90 mm bredt. Vi skal nok bli godt kjent med det panelet, for i følge gubben i huset har vi enda 55 meter vegg som skal kles med dette... Men det blir så fiiiiiint :D Jeg leker med tanken på å arrangere Bynesmesterskap i panelering. Ett lag tar stua, et annet tar kjøkkenet. Det laget som først blir ferdig får ei flaske brennevin av meg, og så fester vi etterpå. God ide? Påmelding starter i dag. Vær raske, jeg regner med det blir rift om plassene ;)



Bilder kommer senere. Man rekker ikke alt nemlig...

lørdag 9. oktober 2010

Status pr 091010

Vi er nå bare dager unna at huset har fått den overflata det skal ha på hele utsida. Alle vinduene er på plass, det er panel på veggene (bare delvis malt pga vær og stillas ++), vindusomramming, takrenner og tak. Det mangler litt tak og bittelitt bordkledning pr nå, men det kommer på til uka, og da står huset plutselig der og ser mer eller mindre ferdig ut! Det kjennes litt som om vi nettopp starta, så selv om vi synes det har gått litt trått nå den siste måneden, så har det jammen meg gått unna, egentlig! Nå står det på varme inne og en luftavfukter jobber også med å fjerne all den fukta som dessverre har regna inn og som bå bort før vi kan forsegle veggen med isolasjon og dampsperreplast.

fredag 8. oktober 2010

Unger på byggeplass



Det er nok riiiiiiimelig kjedelig å være seks år og måtte tilbringe nesten all fritid på en byggeplass... Det ble litt bedre da vi flekka tapeten av veggen i det som skal bli lillebrors soverom og tok fram pennalet fra skolesekken. Hun ser ikke så innmari glad ut på bildet da, men de kosa seg mens de holdt på. Hun har i likhet med resten av førsteklassingene hatt vannkopper ei lita uke nå, men er på bedringens veg. Kunsten skal snart dekkes av panel, bare vi får opp gipsplater i takene først. Den evindelige kabalen hvor noe må gjøres før vi får til noe annet. jeg blir snart sprø!!!


Mens Ane koser seg inne (lillebror tegna han også men var litt mer utålmodig) er nok Ola glad for at det fortsatt er MYE å gjøre ute. Han freser rundt og koser seg med den friheten han får når vi andre er opptatte med div oppgaver... Tidligere i sommer dukka denne buksa opp i skittentøyet hjemme. Det ser ut som han har hatt en bra dag ;)

onsdag 6. oktober 2010

Behandling av tregulv.


Jeg drømmer selvsagt om vakkert slitte, 200 år gamle, solide tregulv... Der kommer jeg nok til å bli skuffa gitt.


Heltre blir det på kjøkken og kanskje stue (igjen er det trappeproblematikken som hemmer oss litt), men det blir planker anno 2010, med det medfører av fordeler og ulemper, og vi er nødt til å bestemme oss for hvordan vi skal overflatebehandle.


Et vennepar av oss har heltregulv som allerede etter 2-3-4 (tida går fortere enn jeg tror tror jeg) år, ser vakkert grå og ikke nye ut. Kjempefine. De er behandla med grønnsåpe og kaffegrut. Det kunne jeg tenkt meg å forsøke, men det kommer ALDRI gubben i huset til å gå med på ;)


Så har vi såpebehandling uten kaffegrut. Det står det litt om her (bildet er også rappa herifra). Disse gulvene blir også nydelige, men det er ikke til å komme i fra at det krever tid OG KUNNSKAPER å få til dette.


Lut + olje er en mulighet. Krever også kunnskaper og noe vedlikehold.


Voks eller olje er en mulighet.


Male kan man jo gjøre. Tregulv er flotte når de er malt, men de er vel aller finest når de er passe slitt etter år med hard bruk så man går litt ujevnheter, og dessuten føles det litt råflott å bruke penger på heltregulv for så å male det så det blir "borte".


Og så er det lakk. Gubben digger lakk. Jeg hater det. Det påstås at dette er det enkleste gulvet å holde rent pga at overflata blir glatt og motstandsdyktig mot flekker, men at det er langt vanskeligere (for ikke å si umulig) å flekkreparere i tilfelle skader man kunne tenke seg å pusse på eller fuktbehandle for å få treet til å reise seg. Vi lakka gulvet i dukkestua i fjor sommer, og jeg ser jo at det er lett å vaske, men jeg liker virkelig ikke den plastaktige overflata gulvet får. Man mister liksom noe av tregulvets varme "myke" overflate, og det er jo den jeg vil ha. Skal man ha tre-lookalike "plastgulv" kan man likegodt legge laminat og spare masse tid og penger.


Det er krevende å være sær gitt. Dette må vi spekulere mer på og ta hensyn til tid, penger, kunnskaper, og ikke minst det å forsøke å bli sånn passe fornøyd begge to... ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...