søndag 27. juni 2010

Stakkars Arne...


Stakkars snekker Arne har saga den ene plata på verandagulvet vårt vår feil. Nå står det der for evig og alltid takket være makkern hans. Æres den som æres bør liksom ;)

Verandaen mangler fortsatt litt, men det kommer seg. Oppå platene skal det tetting og så tregulv. Så må verandadøra flyttes opp et knepp eller to. Vi håper bare den litt slitne døra tåler det. Vi hadde ikke tenkt å bytte eller flytte denne akkurat nå, men ta det når vi hadde bestemt for endelig for hva si skal gjøre med den litt for trange loftsgangen som leder fram til døra...
Nå tar de delvis ferie, snekkerne, bl.a for å lage veranda til svigers. Været har klarna opp noe, og selv om værmeldinga er litt "så der", så håper vi stadig på at det snart vil tørke opp litt etter denne latterlig våte junien, sånn at vi får starta gravinga! Det trengs nå! Grunnmurselementene bestilles i morra, og muren bør, må og SKAL stå ferdig til snekkeren er ferdig.

fredag 25. juni 2010

Gamle dager.


Jeg er født for sent. Sånn ca 100 år for sent. Jeg hadde ikke hatt noe i mot å leve med utedo og egen matproduksjon. På kjøpet hadde jeg trolig fått omgivelser som disse, preget av levende landbruk med husdyr og planteproduksjon og hus med ekte sprossavinduer all over ;)


Fryktelig dårlige bilder dessverre. Mobilbilde av bilde i ramme blir sjelden bra...

Nå gjør vi (eller i alle fall jeg) et lite forsøk på å komme oss "tilbake i tid". Uten å måtte gi slipp på internett, og avanserte sykehus! Det er jo bakdelen med gamle dager... Det kan aldri bli ekte "gamle dager", man kan ikke gå bakover i tid. Og vi har goder vi setter alt for høyt til å kunne gi avkall på dem. Som sykehuset f.eks. Men utseendemessig er det i alle fall et skritt i retning "gamle dager", og så blir det opp til oss om vi klarer å gjøre landbruket rundt oss levende igjen. I år har vi ikke en gang fått potetene i bakken... (Flaks for oss at det ikke er gamle dager på ordentlig. Da hadde vi fått Mr Sultedøden på besøk i vinter...) Men jordbæra er på plass! Bærhagen er flytta men tatt vare på for saft og syltetøyproduksjon. Og når vi flytter, flytter hønene med oss. OG: Gubben har lovt meg fire grisunger i innflyttningsgave!! Det skal han ikke få glemme!! Stabbur har han også lovt meg "en gang når vi får overskudd til det". Det går rette vegen dette :)

Martna og Ikea.

Ane og jeg har hatt fridag i dag. Først dro vi på "Martnan", siste dag i dag, og deretter en tur til Ikea for å se etter kjøkken og en del andre småting husbyggere spekulerer på. Som hvor dype Ikeamodellene av vaskeservanter til badet er for eksempel...

Min utskeielse på martnan var en trekost med hestebust som skal bli makkeren til støvbrettet jeg kjøpte på loppis tidligere i år.
På Ikea fant jeg ikke den badevasken jeg vil ha, og jeg ble ikke så mye klokerer vedr kjøkken heller faktisk... men noen ideer dukka da opp.

Kanskje kunne høye overskap med hylle under være en ide, heller enn ingen kjøkkenskap og bare åpne hyller? Jeg er ikke overbevist altså, men ideen var ikke dum. Inni hjørnebenkeskapene fant jeg noe vi definitivt skal ha. Uttrekkbar innredning i kjøkkenskap som måler 120*60 cm. Stor og full dør uten den leddinga på midten som jeg aldri har lært meg å like, og KJEMPEGOD utnyttelse av plassen inni kroken. Genialt

Kjøkkenvask blir jeg ikke klok på. Hvit krusvask eller stålvask? Jeg ska ha to store kummer. Vi vasker opp for hånd pr nå, og avrenningsbrett til å sette kopptørkestativet på er derfor også et must. Vi har imidlertid ambisjoner om å skaffe oss oppvaskmaskin (igjen), og trenger plass til det. Da hadde en good old fashion stålbenk med utslagsvask og oppvaskkumme vært genialt. Men den passer jo ikke i dagens kjøkkenbenker. Argh! Hvor er pengene til kjøkkensnekker når jeg trenger dem?

Denne vifta var ikke så dum.

onsdag 23. juni 2010

Kveldssolveranda

Her skal det drikkes vin!! i kveldssola. Nå midt på sommeren har vi sola nesten til den går ned bak Fosen en plass. Jeg GLEDER MEG!!!

Bildet er tatt i går. I dag var den innpakka i presenning fordi snekkerne har ribba badetaket. Under dekket på det paddeflate taket var det heldigvis tørt og fint, så vi slapp ubehagelige (og fordyrende) overraskelser.

Det er midtsommerkveld og ungene og jeg har grilla med svigersene. Vi feirer ikke så heftig St Hansaften her i Trøndelag, det er liksom pinseaften som er Bålkvelden med stor B. Men koselig var det, særlig siden kvelden kom med sol og et snev av varme. Det var på tide og var veldig deilig!

Ungene plukka blomster i hagen til mamma og pappa for et par dager siden. De står fortsatt fint i vinduskarmen på stua. Sommeren er fantastisk!!

tirsdag 22. juni 2010

Den første veggen er ferdig.



Som jeg skrev for et par-tre dager siden er den første veggen ferdig, og snekkerne har nå fokus på takarken.

Her kommer endelig bilder av veggen, og vindusomramminga. Dvs, så godt det går å få til bilder da, med stillaset klin innpå. Det blir som dere ser, ikke så godt! Men det får duge som bevis på at det går framover ;)

Her er vindusomramminga på vegg nr 1. Her har farfaren i forholdet valgt å beholde de gamle vinduene for å slippe å pusse opp innvendig kjøkken og stue. Derfor de ikkeruta vinduene. Under den øverste skråstillte "vasshylla" som farfar kaller det, kommer det ei pyntelist. Det samme gjør det muligens under den nederste, og så vurderer jeg å få snekkeren til å frese ut profiler på de to stående fjølene fordi dette så litt... feil ut... Dette er ikke enkelt skal jeg si dere!

mandag 21. juni 2010

Nesten oppdaterte fasadetegninger

Her er fasadetegnigner pr 3. juni. Enda skal det gjøres noen små endringer, men dette nærmer seg så absolutt. De tegningene jeg har blogga tidliere viser en ganske annerledes fasase, men det endres stadig til det bedre, så nå begynner det virkelig å ligne noe :D


søndag 20. juni 2010

Kjøkken



Dette første bildet har jeg blogga en gang før. Jeg har forelska meg totalt i denne grønne fargen som hos Jotun heter Empire. Gubben er ikke like ivrig, så jeg lurer på om jeg kanskje må kjøpe et spann og "ta feil " ;) Bildet er henta herifra, og om fagekoder mm står det: "VEGG 8108 Empire - Lady Interiør Tre 15 TAK 1625 Sjel - Lady Interiør Tre 80
GULV 9037 Lutet - Lady Interiørbeis *utsatte overflater behandles med Scanox TreStjerner Klarlakk"


Men gubben er som sagt ikke overbevist, så vi går nok for hvitt kjøkken. Det blir vel eggehvitt eller noe i den dur tenker jeg. Forøvrig tror vi vi går for hvit Ädel fra Ikea. Det må bli ikea denne gangen. Det er, så vidt vi har funnet ut, ingen som kan matche dem på pris OG servere oss et kjøkken vi kan leve lenge med. For det kjøkkenet vi bygger nå skal med tid og stunder trolig omgjøres til kontor eller hobbyrom eller noe i den dur. Planen er i alle fall å ta vare på en del av innredninga som arbeidsbenk, og da er det greit at innredninga ikke ser så innmari kjøkkenaktig ut. De delene som ikke skal få bli her er det aktuelt å ta med over i nytt kjøkken, og da er det greit at Ikea har vært trofaste mot sin Faktum skapstamme noen år. Måtte de bare fortsette med det!

Her er Ädel skuffefront. Vi går for masse skuffer fordi det er så genialt enkelt å få oversikt i dem kontra i et skap. Noen benkeskap kommet i tillegg. Får vi skvisa inn ett høyskap så er det bra, men overskap blir det neppe. Det stjeler lys og rom, og jeg tror vi skal klare oss bra uten. Jeg har et gammelt hjørneskap som skal opp på veggen over benken tror jeg, og så skal vi ha skap på stua til "finkoppene" og matbod i kjelleren til kaketiner, store bokser og andre ting vi slett ikke trenger daglig. Her vi bor nå er alt stappa inn i alt for få kjøkkenskap, og det gleder jeg meg SÅNN til å bli ferdig med!!! Åpne hyller blir det også på veggene til noen få "pyntesaker" og glass og fat til daglig bruk til oss som bor i huset.

Når jeg blir rik. Vinner i Lotto vet dere... Da skal det nye kjøkkenet få stedbygd innredning etter mine ønsker og husets mål. Men altså, da må det komme en telefon fra Hamar først.

fredag 18. juni 2010

Kanskje vi skulle drite i å bygge?


Se idyllen!!



Takark og veranda.




Hva tror dere om dette? Jeg tror jeg liker det. Tror jeg...

Hvordan vil en sånn veranda ta seg ut på huset vårt? Da tenker jeg på gjerdet rundt verandaen, og de stolpene som er med på å støtte opp taket. Dette er jo en en god gammel variant, men her nokså ribbet for dekorasjoner, og det tror jeg egentlig at jeg liker. Less is more. Hos oss er det i beste trønderske byggestil omramminga til vinduene (og kanskje dørene) som skal forskjønne huset. Tror jeg...

Søren altså. Jeg har flira og sagt at jeg skal vente til huset er ferdig bygd og så skal jeg klatre opp med dopapiremser for å se hvilken effekt disse søylene vil ha. Takarken er nokså stor hos oss, og vi trenger noe til å bryte den litt opp. Tror jeg...

See!?! Jeg er TOTALFORVIRRA!

Se takarken vokser!

Dagens bilde fra byggeprossessen. Snekkerne har delvis vært ute på andre oppdrag og delvis vært opptatt med å fikse ny veranda til svigersene (nabohuset). Men likevel går det så definitivt framover med bygginga. Sist fredag, 11. juni, ble den første veggen helt ferdig etter at gammel bordkledning var skrella av, ekstra isolasjon og ny vindsperre lagt på, og ny bordkledning og vindusomramming fiksa. Dette er veggen inn til bl.a farfars kjøkken og stue, og han har ønska beholde de vinduene som var der fra før, derfor var det mulig å ferdigstille denne veggen mens vi venter intenst på storleveranse av nye vinduer.

Men altså. Nå vokser takarken! Den ble påbegynt i går tror jeg det var (16. juni), og nå ser den sånn ut:
For den som måtte lure: JA, det er et begredelig vær!

Forøvrig venter vi fryktelig på å få komme i gang med graving. Men det er så vått ute at vi nok bare må smøre oss med tålmodighet. Det knyter seg ikke så rent lite spenning til å skulle grave så tett inntil den dårlige låven med den dårlige muren, så vi er avhengige av at grunnen er så stabil som mulig før vi begynner med dette. Måtte det bare skje snart, så snekkerne kan sette i gang med råbygg på ny-delen. før ferie og det hele. Hvis ikke er jeg redd for at ting stopper litt opp for oss og DET skal vi ikke ha noe av.

Mens vi venter på skikkelig graveforhold lekegraver vi, og skreller vekk det som til nå har vært en staut gårdshage. Syriner, solbærbusker, tørkestativ og torv må vike for arbeidet som skal settes i gang. En del av det lar seg flytte og skal tas vare på, men den store fine syrinen og de 5-6 meterne alperipshekk mellom huset og fjøset har avgått ved døden. Planene er at epletrærne skal få stå. De kommer i akkurat passe avstand til kjøkkenvinduene, og blir finfin utsikt fra arbeidsplassen der inne.

På bildet er det en brudespirea som får lufta seg. I forgrunnen blomstrer epletreet. Bildet ble tatt 15. juni.

torsdag 10. juni 2010

VI HAR FÅTT BYGGETILLATELSE!!!!!!


Og jeg er så glaaaaaaaaad!!!!!!!!!
Nå blir det hvitt hus med grått tak (for det ble grått) og sinktakrenner. Sprossavinduer, og profilerte lister rundt vinduene. Panel på veggen inne, furugulv, dører med speil, to piper og rikelig med vedovner, og rikelig med soverom til gjester og unger og alt som er. Vi bygger erdens lyseste kjøkken, jordbær i hagen og høner og forhåpentligvis snart en miniflokk med sauer i fjøset. Jeg er så GLAD!!! Her skal vi nok leve godt tror jeg!
I dag har vi rasert hagen, og gjort klart til flytting av ting som skal berges, det er klart for graving nokså snart, og så får vi håpe huset spretter opp. Vinduene er i bestilling, og tvert de kommer og noen er på plass begynner også innvendig oppussing av rom på loftet og fiksing på farfars nye stue og soverom.
JIPPI!!!!!

tirsdag 8. juni 2010

Jeg tør ikke rope det ut enda.

Men vi har fått muntlig godkjenning på byggesøknaden vår! Og jeg tillater meg å være så glad!!! Rope og hyle av full hals skal jeg gjøre den dagen brevet kommer, og vi har det svart på hvitt og med kommunal underskrift at vi skal bli huseiere.

Vi har dessuten vært i banken i dag. Vi får lån til det vi vil ha sånn ca. Enda en grunn til å se lyst på tilværelsen. :D Sånn bortsett fra at lån ikke bringer lys og glede inn i tilværelsen selvsagt... Å skylde penger er noe ordentlig dritt! Tobarnsmor som jeg jo er vil jeg jo at livet skal være en uforpliktende lek... Men her er det bare å fortsette å leve på sparebluss, så får vi se hvor fort vi kan klare å kvitte oss med skiten. Lånet er uansett meget moderat, og det er godt for en ufrivillig deltidsarbeidende helsearbeider som meg.

Jeg har blitt enig sånn ca med snekkerene i dag om vindusomramminga. Jeg har leita fælt i lang tid nå, men det er jo så mange fine varianter! Og en del stygge selvsagt. Utgangspunktet vårt ble til slutt denne tegninga fra Eks.



Men designet blir ikke som denne. Den blir etter eget hode og snekkernes ferdigheter. Jeg har laupa rundt i norges land og tatt bilder av hus i mange år, og nå de siste dagene har jeg nesten kjørt av vegen et par ganger mens jeg har nistirra på folks vindusomramming... Jadda. Kjempelurt ;)
En god venn av oss skal pusse opp et gammelt hus med tid og stunder, og der ser vindusomramminga slik ut:
Et slitent men fint vindu.

En nabo har denne varianten:
De eldste vinduene på denne gården har en litt annen list under vinduene. Veldig fint. Sammen med fin døromramming er dette med på å gjøre gården spesiell og vakker.

Dette er et gammelt bilde jeg har funnet i et arkiv på nett. Vinduet til venstre i bildet har også fin omramming.
Jeg skal legge ut bilder når jeg ser hvordan vår blir. Men først må jeg en tur på Nilson trelast som trolig har byens beste utvalg i lister. Jeg er spent på hva de kan by på. :D
I dag har forige ukes ensomme snekker fått følge av en til, så nå er de to. Snart kommer enda en, så nå bør det bli som kommunen har sagt i dag. Hilsen lett nervøs ;)

mandag 7. juni 2010

Nytt og gammelt


Vi har rydda loftet i dag, inspisert kvisten (og lokalisert det nye syrommet til undertegnede :D ) raida låven for gamle lister, og lempa en del ut dit som tåler lagring der gjennom byggeprosessen. Skuvsenga mi bor nå midlertidig på låven. Den har stått lagra på loftet siden vi ikke har plass her vi bor nå, men når vi flytter inn i det nye huset skal den trolig få plass på stua som kosekrok. Jeg gleder meg!


Tre kan brukes til så mangt. Her representert ved noe spiller nytt og noe gammelt.

lørdag 5. juni 2010

Vindusommramming


Det tenkes. Gubben og snekkern har prata sammen, og sånn ser det ut pr nuh. Jeg har ikke vært med her enda ;) Jeg er nemlig ikke så sikker på at jeg liker de dertene som stikker ned under nederste liggende list.

fredag 4. juni 2010

Tak og parforhold...

Det er sykt mange avgjørelser som ska tas i byggeprosen. Når to voksne med bestemte meninger om mye, og i alle fall om husbygging skal bygge sammen er det kanskjer ikke annet å vente enn at det kan blir litt krøll av og til. Men vi er slettes ikke så uenige som jeg kanskje hadde frykta. Ti nå har det faktsik gått greit, og vi har utarbeida lange lister med alt fra farger til listeprofiler for å ha ting på plass FØR vi er gørslitne og leie og har hastverk med avgjørelsen fordi det plutselig haster for at ikke ting skal stoppe opp. Men taket har vi visst glemt...

Så den store (og eneste) uenigheten pr nå er ang tak. Vi har fått anbefalt (fra flere hold) Decra takplater eller takpanner eller hvadetnåheter. Så det går vi for. Men hvilken farge?? Gubben sier svart. Jeg sier grå. Min far som har fått beskjed om at han ikke har stemmerett sier antikkrød. Min diplomatisker mor sier svartgrått sjakkbrett eller trendy striper. :P
Jeg tenker som så at huset er et wannabe-gammeldags hus med smale sprosser, og (moderat) dekor rundt vinduene. Med den noe gedigne tak-arken gubben intenst har ønska seg er jeg redd for at taket vil føles enormt stort og dominerende? Det tradisjonelle taket på denne typen hus rundt om i området her er skifer. Det blir det dessverre(!) ikke hos oss, men jeg ønsker meg i alle fall fargen. Eller? Jeg har ikke sett taket live, og er usikker på om det blir for fake og at det da er bedre å ikke tenke tradisjon på taket i det hele tatt, men safe med et svart et? Eller rødt? Antikkrødt i såfall. Det har jeg sett live, det er faktisk ganske fint, men jeg ønsker meg primært ikke et rødt tak tror jeg...
Det står i alle fall mellom de tre "classic"-variantene som har en svært matt/ruglete overflate.

Her er jo fasong og engde nesten som huset vårt. Fint, sant?



Svart tak. Slettes ikke så aller verst, men litt for "hardt" og alt for moderne.

Og antikk-rødt. Fint dette også, men kanskje helst til litt mindre hus eller by-hus? Det ser faktsik slett ikke så verst "ekte" ut om man sammenlikner med ekte, gamle teglsteinstak (på avstand selvfølgelig), men det passer liksom ikke i bygda her hvor det er tradisjon for skifer.

Decra-tak

Kan noen være så snille å mene noe om dette? Eller best av alt: Kjære Decra: Kan dere lage et mørkegrått tak?

torsdag 3. juni 2010

AAAAANGST!!

Tro det eller ei, men DETTE GÅR ALT FOR FORT!!! Snekkeren henger i veggen og kommer daglig med utfordringer av typen: "Hva slags tak skal dere ha?" "Utseende og mål på vindusomramming takk!" "Når kommer vinduene?"

Hjelp! Og jeg som har planlagt og ønska meg dette i årevis... Så nå kjører jeg bygda på kryss og tvers på jakt etter vindusomramming som er fin og som kan kopieres.

Så nå sitter jeg her da. Midt på natta og leter etter vindusomramming... Og diskuterer takfarge med meg selv etter å ha diskutert med gubben (og ikke blitt enig). Og leser på http://www.gamletrehus.no/ og ser detaljer jeg vil ha. Og lurer på om vi virkelig har tenkt igjennom ALT og om dette vil bli sånn som vi/jeg vil ha det til slutt? Nå er det prat om å rive låven for å unngå komflikter med kommunen i forhold til brannvernforskrifter, og så må jeg jo tenke; hadde vi planagt sånn som vi planlegger nå hvis vi hadde kunnet planlegge uavhengig av låven fra dag 1? Svaret: jeg vet ikke. Og vi vet heller ikke hva vi skal gjøre om vi river låven. For da må en ny opp for å huse traktor og høner og sauer og ved og og og...

HJELP!!! Gubben og jeg må bli enige om tak, jeg må bli enig med meg selv om vindusommramming, og så må jeg lukke øyne og ører og bare la det stå til.

Tror jeg...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...